GRIPAU

Comparteix:

GRIPAU

Amfibi anur cobert d’una pell berrugosa, sovint amb glàndules que contenen líquid irritant, de costums menys aquàtics i moviments més lents i feixucs que la granota. És un animal relacionat amb la bruixeria i el Diable. Es creu que la seva saliva és verinosa i s’usa en la fabricació d’embruixaments i filtres màgics.

El refranyer diu: Si el gripau canta pel gener, un any de fam ve.

Quan parlem diem que algú és lleig com un gripau

Alguns refranys fan referència al gripau:

Al gripau terra, a l’home dona.

Allí on gripau pesca, l’aigua és fresca.

Ha inspirat la següent poesia:

Gripau

Ets àgil, ets au,

s’eixampla ton cau,

les ales espolses

i voles suau

per un cel de molses.

 

Somia el gripau

i passa hores dolces.

Pere Quart

Un dels gripaus més famosos de la literatura és aquell que es converteix en príncep després de rebre un petó d’una noia (si és de sang blava, millor!). Hi ha una rondalla recollida pels germans Grimm que diu així:

Tot va començar amb una promesa no acomplerta. Una princesa jugava amb una bola d’or i li va caure a l’aigua i com que no la podia recuperar es va posar a plorar. Un gripau li va dir que l’ajudaria si ella acceptava de compartir amb ell taula, jocs i llit.  Ella li va dir que sí, que ho faria, però que li portés la bola d’or. Tan bon punt el gripau la hi va dur, la noia se’n va tornar a palau sense recordar-se del que havia promès. A l’hora de sopar, el gripau es va presentar i, amb gran esglai de tothom, es va encarar a la princesa i li va exigir un lloc a taula. I quan el rei va saber el que havia passat, va dir a la seva filla que si havia fet una promesa l’havia d’acomplir.  I després de sopar plegats, la noia i el gripau varen compartir llit. I al matí següent, en lloc del batraci hi havia un príncep la mar d’atractiu. “Tot té una explicació”, va dir el noi. “Una bruixa m’havia encantat i el petó que t’he robat aquesta nit m’ha desencantat”. A la princesa no li va desagradar gens el seu nou company.

La cançó de El gripau blau fou popularitzada pel grup nord-americà Les Braunstein, i, a casa nostra, la cantava en català en Xesco Boix i el grup Ara va de bo amb lletra de Josep Maria Andreu.

Tornada:

Vaig conèixer un gripau blau

un gripau blau babau

que es creia ser però de veritat

res més que un príncep encantat.

No es movia el gripau blau

el gripau blau babau

i es creia ric i tan bonic

que no volia cap amic.

Tornada

Es pensava el gripau blau,

el gripau blau babau,

que era el seu cau com un palau

mireu si n’era de babau.

Tornada

Ja feia dies que el gripau blau

que el gripau blau babau

de creure’s tan, tan important

a poc a poc s’ha anat inflant.

Tornada

Molt em temo que el gripau blau

que el gripau blau babau

d’inflar-se tant li pot passar

que faci un pet com una gla.

Tornada